Cégkapu regisztrációs kötelezettség 2018.08.30-ig

Kedves Ügyfelünk, Barátunk, Ismerősünk!

A cégeknek kötelező lesz az elektronikus ügyintézés 2018-tól. Lényegében céges Ügyfélkaput, Cégkaput kell nyitni a betéti társaságoknak, korlátolt felelősségű társaságoknak, zártkörűen működő részvénytársaságoknak, alapítványoknak és egyéni cégeknek, hogy a cég nevében eljárhassanak elektronikusan. Egyéni vállalkozásoknak nem szükséges. A Cégkapu nyitás határideje: 2017. augusztus 30.

A regisztrációt kizárólag a cég Cégjegyzék szerint hivatalos képviselője végezheti el.

Fontos, hogy  cégek vezetőinek Ügyfélkapu hozzáféréssel már rendelkezniük kell, mint magánszemélynek, hogy ezt a regisztrációt elvégezhesse. A cégképviseletre jogosultnak tehát Ügyfélkapu regisztrációra is szüksége van, ha még nem rendelkezik ilyennel, akkor az Okmányirodákban, NAV ügyfélszolgálatokon lehet intézni.

Az ügyvezető Cégkapus regisztárciójakor követően tud feljogosítani más magánszemélyeket is a Cégkapu használatára.

A Cégkaput többen is használhatják egy adott cég részéről, mindenki saját azonosítójával léphet be.

A Cégkapu regisztrációhoz be kell lépni a https://cegkapu.gov.hu címre, és a Bejelentkezés feliratra lépve a cégképviseletre jogosult a már meglévő Ügyfélkapu kódjával léphet be. A rendszer visszairányít a Cégkapu regisztrációs felületére, ahol először el kell fogadni az Általános szerződési feltételeket.

Be kell jelölni, hogy a cég képviseletére a belépett személy jogosult, a rendszer pedig ezt követően, a hozzájárulok bejelölése mellett leellenőrzi, hogy valóban a bejelentkező-e a jogosult. Amennyiben nem találja a rendszer a jogosultságot, akkor egy űrlapot ajánl fel, amit ki kell tölteni és csatolni hozzá valamilyen okiratot, ami igazolja a jogosultságot.

A cégvezetőnek először is ki választani azt az e-mail címet, amelyre a Cégkapura érkező üzeneteket fogadja a társaság, illetve onnan fogja a válasz e-mail-eket küldeni. Ez lehet már meglévő cím, de lehet egy olyan is, amelyben szerepel a cégkapu név és a cég rövidített neve.

Meg kell adni egy Cégkapu megbízottat, aki a bejelentkezést végző cégképviseletre jogosult személy saját maga is lehet, de cégen belül mást is megbízhat az adminisztrációs feladattal és az értesítések, levelek figyelésének kötelezettségével.

Célszerű lementeni a visszaigazolást.

A Cégkapuról további információkat olvashat a mellékelt cikkben.
Amennyiben további kérdései vannak kérem forduljon hozzánk bizalommal az ismert elérhetőségeinken.
 

Üdvözlettel:
Szokol Erzsi

CsatolmányMéret
Kotelezo_Cegkapuregisztracio__kozel_a_hatar_7RGY3R.pdf47.43 kB